Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski Za nami kulinarny Black Box - Powiat Wodzisławski

Za nami kulinarny Black Box

W pracowni gastronomicznej wodzisławskiego Ekonomika odbył się finał konkursu regionalnego „Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box”. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim we współpracy z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śląskim, zaś patronatem sponsorskim była wodzisławska restauracja firmy OLSERW Olga Serwotka.

Do rywalizacji stanęli uczniowie szkół gastronomicznych z Żor, Jastrzębia Zdroju, Rydułtów i Wodzisławia Śląskiego. Zadaniem pięciu dwuosobowych drużyn było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem mięsa mielonego i polędwiczek drobiowych oraz nieznanych surowców z „czarnej skrzynki”. W black boxie można było znaleźć między innymi kaszę pęczak, szpinak, jabłko, cytrynę i czerwoną cebulę. Uczniowie mieli dowolność w doborze pozostałych surowców. W ciągu 120 minut mieli wymyślić i stworzyć trzy porcje dania składającego się z elementów mięsnych, dodatków skrobiowych i warzywnych oraz sosu i garnirunku.

Decyzją jury, w skład którego weszli Maciej Mrozek i Łukasz Skowron, pierwsze miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim Emilia Szczotok i Wiktoria Kufieta, drugie miejsce drużyna z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju, a trzecie miejsce reprezentanci Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy wysokiego poziomu dań konkursowych, a zwycięzcom życzymy powodzenia w dalszych kulinarnych zmaganiach.