PLATFORMA EDUKACYJNA POWIATU WODZISŁAWSKIEGO

 

Strona startowa Aktualności

Tureckie smaki i przysmaki. Uczennice Ekonomika wróciły z Kayseri

Doświadczenie ponad wszystko - na to stawiają nauczyciele wodzisławskiego Ekonomika. Tym razem uczniowie gromadzili je w tureckim Kayseri. Zobaczcie czego się nauczyli, i co… ugotowali!

uczestnicy projektu w trakcie wykonywania zadań w kuchni, zdjęcie pozowane

Uczennice technikum gastronomicznego i hotelarskiego w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. dzięki unijnemu projektowi wyjechały pod opieką nauczycieli poznawać tureckie smaki i inne atrakcje.

– Wyjazd w ramach projekt „Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP)” do Kayseri w Turcji już za nami. Miło było spotkać się z zespołami gospodarzy oraz z partnerami z Włoch, Słowenii, Francji i Rumunii – mówi Krzysztof Zielonka, nauczyciel Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Wodzisławska szkoła jest głównym koordynatorem projektu.

Do Turcji poleciały Weronika Piecha i Wiktoria Czaplak pod opieką nauczycieli Izabeli Głomb i Krzysztofa Zielonki. W czasie tygodniowego intensywnego szkolenia gastronomicznego z tradycyjnej kuchni tureckiej i regionalnej kuchni anatolijskiej uczennice nauczyły się sporządzać wiele egzotycznych i nieznanych im dań, jak pilaff, kofta, tureckie gołąbki z liści winogron faszerowane ryżem i warzywami, słynna baklava czy mniej znane desery, jak firin sutlac, czyli cytrynowo-waniliowy pudding ryżowy zapiekany w kokilkach.

Potwierdzeniem odbycia szkolenia były certyfikaty potwierdzające nabycie nowych umiejętności kulinarnych, które otrzymali wszyscy uczestnicy projektu goszczący w niemal półtoramilionowym Kayseri. W uroczystości wzięli udział m.in. dyrektor uczestniczącej w projekcie „Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP)” szkoły oraz szef wydziału oświaty miasta. Nie zabrakło też lokalnych mediów.

W trakcie szkolenia w Turcji uczennice poznawały nie tylko kuchnię, ale też kulturę tego państwa. Zwiedziły m.in. starówkę Kayseri (dawniej Cezarea Kapadocka, miasto którego korzenie sięgają jeszcze czasów przedrzymskich). Zdobywały również górskie szczyty wokół miasta. Odwiedziły m.in. kurort narciarski na zboczu wygasłego wulkanu Erciyes. Wyjazd do Turcji zakończył się jednodniową wycieczką do Kapadocji ze słynnymi formami skalnymi oraz domami i kościołami wykutymi w jaskiniach oraz zabytkami kultury Perskiej i Osmańskiej.

Projekt „Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP)” realizowany jest przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+ 
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019.

Zachęcamy do obejrzenia fotogalerii z pobytu przedstawicieli Ekonomika w Kayseri.