PLATFORMA EDUKACYJNA POWIATU WODZISŁAWSKIEGO

 

Strona startowa Aktualności

Młodzież z Ekonomika zdeklasowała rywali

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim zwyciężyli w ogólnopolskim Kulinarnym Pucharze Śląska Szkół Gastronomicznych - jednym z najważniejszych konkursów gastronomicznych organizowanych dla młodych adeptów zawodu w kraju!

W konkursie młodzież z wodzisławskiego Ekonomika wzięła udział już po raz kolejny. W eliminacjach do rywalizacji finałowej wystąpiły dwie ekipy: Patrycja Mandera i Łukasz Skowron oraz Klaudia Kiełkowska i Kacper Luleczko. Do mocno obsadzonego finału, który odbył się 12 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach dostali się Klaudia z Kacprem, których do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Judyta Lamża. Oprócz nich zaproszenie najlepszych szefów kuchni w Polsce otrzymało jeszcze 11 ekip reprezentujących szkoły gastronomiczne m.in. z Bielska-Białej, Bytomia, Chorzowa, Iwonicza-Zdroju, Kędzierzyna-Koźla, Łódzi, Rzeszowa, Sosnowca, Tychów, Zawiercia i Żywca.

W rozgrywce finałowej każda drużyna miała do dyspozycji jednakowe stanowisko konkursowe, zaplecze kuchenne oraz spiżarnię, a także skrzynie, w których znajdował się obowiązkowy składnik do wykorzystania w daniu głównym. W magazynie można było też znaleźć produkty spożywcze nawiązujące do tradycji kuchni śląskiej oraz surowce sezonowe.

Każdy zespół miał za zadanie przygotować siedem porcji dania głównego i zaserwować je na konkursowych talerzach. Następnie kapitan zespołu prezentował danie swojej ekipy przed jury. Na przygotowanie dań uczniowie mieli 90 minut. W czasie pracy na stanowiskach konkursowych obecni byli asystenci techniczni, którzy odpowiadali za wydawanie produktów ze spiżarni, nadzór nad wykorzystaniem surowców, kontrolowanie czasu oraz pomoc w obsłudze sprzętu. Z kolei jury, składające się z szefów kuchni oceniało pracę na stanowisku oraz dania konkursowe.

Klaudia z Kacprem przygotowali roladki z kurczaka z wątróbką drobiową i żurawiną, pulpety w ziołowej kruszonce aromatyzowane kminkiem, czerwone marchewki, glazurowane w miodzie gryczanym warzywa korzeniowe oraz puree z kiszonej czerwonej kapusty z borowikami i śliwką suszoną. Na talerzach znalazła się też kasza gryczana prażona wraz z sosem śmietanowym, dekoracja w postaci tiulu i ziół. Nasza drużyna poradziła sobie tak dobrze, że zakończyła pracę 15 minut przed czasem.

Plejada znakomitych polskich szefów kuchni oceniała każdy element aktywności konkursowiczów: od przygotowania stanowiska pracy poprzez komunikację, podział obowiązków, technikę pracy, na smaku i prezentacji dania kończąc. Opis przed komisją potrawy pozostawiono Klaudii, która posługując się śląską gwarą w sposób obrazowy i rzeczowy zaprezentowała to, co znalazło się na talerzach. Wzbudziło to aplauz jednych, a uśmiech na twarzy innych kucharzy (szczególnie tych, nie mających pojęcia o czym mówi).

Decyzją jury Kacper Luleczko i Klaudia Kiełkowska zajęli w konkursie I miejsce! Duet z Ekonomika został doceniony za stronę techniczną działania, przygotowanie miejsca pracy, porządek i doskonałą komunikację. Również dobrze przemyślana potrawa, różnorodność technik kulinarnych, smak i dobór surowców złożyły się na wysoki wynik ich pracy. Nasi reprezentanci otrzymali kryształową statuetkę, całą gamę bardzo wartościowych nagród dla siebie i dla szkoły. Gratulujemy!