Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski Młodzież rywalizowała w mistrzostwach gastronomicznych - Powiat Wodzisławski

Młodzież rywalizowała w mistrzostwach gastronomicznych

31 maja 2016r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach odbyły się II Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów.

Celem imprezy było promowanie zawodów gastronomicznych w regionie, kultywowanie wiedzy gastronomicznej oraz promocja technik i sposobów obsługi kelnerskiej. Mistrzostwa zorganizowano przy wsparciu i pomocy merytorycznej członków Stowarzyszenia Kelnerów Polskich i Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Honorowy patronat nad konkursem objął starosta wodzisławski Ireneusz Serwotka oraz Telewizja TVS.

Podczas pierwszego etapu konkursu młodzi kucharze gotowali na świeżym powietrzu żołnierską grochówkę. Było to dość stresujące wyzwanie, ponieważ uczniowie gotowali w obecności zaproszonych gościach. W dalszej części tego etapu młodzież, już w pracowni gastronomicznej ZSP nr 2 w Rydułtowach, przygotowywała dania główne ze schabu wieprzowego.
W finale drugiego etapu, który odbył się w restauracji „Leśna Perła” w Radlinie, uczestnicy przygotowali potrawy z warzyw i owoców dla trzech osób. Tutaj rywalizacja również odbywała się w formie gotowania na oczach gości, czyli live cooking. Kelnerzy natomiast zaprezentowali serwis angielski – filetowanie ryb okrągłych.
Młodzi kucharze byli oceniani przez profesjonalne jury w następujących kategoriach: zgodność z tematyką konkursu, dobór składników, smak potrawy, wygląd i estetyka, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, wykorzystanie produktów oraz przygotowanie i higiena pracy.

Zwycięzcami okazała się dwuosobowa drużyna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie w składzie Krystian Piątek i Marcin Ochnik. Drugie miejsce przyznano Laurze Dworniczak i Małgorzacie Kabis z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Usługowych z Chorzowa. Na najniższym stopniu podium uplasowali się też reprezentanci gospodarzy: Angelika Paulus i Krzysztof Firut.

W finale mistrzostw młodych kelnerów zwyciężył Mateusz Czamara z Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Wicemistrzynią została Agnieszka Rubaj (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO z Siemianowic Śląskich), a trzecie miejsce zajęła Kamila Szczutkowska z Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach.

Mistrzostwa odbyły się dzięki wsparciu Stowarzyszenia Kelnerów Polskich i Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, a także licznych sponsorów i fundatorów nagród: Starostwa Powiatowego w Wodzisławiu Śląskim, Urzędu Miasta Radlina, Restauracji „Leśna Perła” z Radlina, Spółdzielni Mieszkaniowej „Orłowiec” z Rydułtów, sklepu Makro w Rybniku, Iglotex, Dorado, Bonduell, McCain, Centrum Kulinarnego z Chorzowa, Cukierni Król, Przetwórni ryb Tinca Nova, Herbaty Richmont, Sommelier Dystrybucja, Platinum Wine, Mojito, Combi, Zajazdu Hetman, Hotel Spa Laskowo, Pepsi.

Tekst: Jolanta Schewior (ZSP nr 2); oprac. BPR